• Μουσουργού Καψάσκη 5 (Κήποι) Ζάκυνθος
Προετοιμασία εξετάσεων
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία. Εάν είστε έγκυος η υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό πριν την εξέταση, καθώς πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Για υπερηχογράφημα άνω κοιλίας απαιτείται ο ασθενής να είναι νηστικός για 6 ώρες πριν από την εξέταση. Επιτρέπεται η λήψη απαραίτητων φαρμάκων με μικρή ποσότητα νερού. Εάν το υπερηχογράφημα αφορά μόνο τους νεφρούς δεν απαιτείται νηστεία πριν την εξέταση.

Για υπερηχογράφημα κάτω κοιλιάς ο ασθενής πρέπει να έχει πλήρη ουροδόχο κύστη ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Γι’ αυτό απαιτείται να πιείτε περίπου 1 λίτρο νερό (4-5 ποτήρια) 1 ώρα πριν το ραντεβού, χωρίς να ουρήσει στο διάστημα αυτό.

Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι οδηγίες προετοιμασίας πριν την εξέταση ώστε να επιτευχθεί από τον Ακτινολόγο η καλύτερη απεικόνιση των εξεταζόμενων οργάνων. Για τις υπόλοιπες υπερηχογραφικές εξετάσεις δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Παρακαλείστε την ημέρα του ραντεβού σας να μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικό μασχάλης καθώς αυτό μπορεί να απεικονιστεί σαν παθολογική περιοχή στην μαστογραφία. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποσμητικό ενημερώστε το προσωπικό πριν την εξέταση ώστε να σας παρέχει τα απαραίτητα για να το αφαιρέσετε.

Εάν έχετε προηγούμενες μαστογραφίες και υπερηχογράφηματα μαστού από άλλη κλινική, παρακαλώ να τα προσκομίσετε στο προσωπικό. Είναι απαραίτητα για τη σύγκριση των ευρημάτων με την νέα σας μαστογραφία.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη καθώς πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση του εμβρύου στην ακτινοβολία

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Καλό είναι να αποφεύγονται εξετάσεις με ενδοφλέβια ή από του στόματος χορήγηση σκιαγραφικού μέσου την ίδια μέρα.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΦΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το προσωπικό για τη λήψη διαβητικών φαρμάκων, παθήσεις των νεφρών ή προηγούμενη αλλεργική αντίδραση στη λήψη σκιαγραφικού μέσου. Ένα έχετε γνωστές αλλεργίες, πρέπει απαραίτητα να το αναφέρεται στο προσωπικό μας ή τον Ιατρό που σας παραπέμπει για να σας δοθούν επιπλέον ειδικές οδηγίες πριν την εξέταση.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

Πρέπει να αποφύγετε τη λήψη τροφής 4 πριν την εξέταση. Επιτρέπεται η λήψη απαραίτητων φαρμάκων και ροφημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις για την εξέταση αυτή είναι απαραίτητη η χρήση σκιαγραφικού μέσου (βάριο/γαστρογραφίνη) που βοηθά στη απεικόνιση του εντέρου, το οποίο θα πρέπει να προμηθευτείτε και να το πιείτε 2 ώρες πριν από την εξέταση. Θα λάβετε πληροφορίες από την γραμματεία της κλινικής μας, εφόσον απαιτείται η προετοιμασία αυτή όταν θα κλείσετε το ραντεβού σας.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν απαιτείται να ακολουθήσετε κάποια νηστεία ή να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή για την εξέταση, εκτός από τις εξετάσεις που αφορούν στην κοιλιά. Θα πρέπει να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα πριν την έναρξη της εξέτασης και να ενημερώσετε το προσωπικό για τυχόν ύπαρξη μεταλλικών εμφυτευμάτων, βηματοδότη ή μεταλλικών χειρουργικών υλικών.

MΑΓΝΗΤΙΚΗ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ/ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑΣ

Δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών 6 ώρες πριν από την εξέταση.

ΒΑΡΙΟΥΧΟ ΓΕΥΜΑ:

Δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ πριν από το ραντεβού σας. Εάν είστε διαβητικός ασθενής ή πάσχετε από κάποιο νόσημα που απαιτεί ειδική διατροφή ή φάρμακα παρακαλείστε να ενημερώστε τον θεράπων ιατρό σας πριν την εξέταση.

ΒΑΡΙΟΥΧΟΣ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ

Μια ημέρα πριν από την εξέταση: Θα πρέπει να λαμβάνεται κυρίως υγρά και να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό αλλά δεν επιτρέπονται στερεές τροφές μετά το μεσημέρι. Στις 2 μμ θα πάρετε μισή δόση από ένα καθαρτικό (Senna plus) και στις 9μμ θα πάρετε το υπόλοιπο από το μπουκάλι, ώστε να καθαρίσει το έντερο από κοπρανώδη υπολείμματα. Πιείτε όσο το αρκετό νερό για να ικανοποιήσετε το αίσθημα της δίψας. Η προετοιμασία αυτή θα προκαλέσει έντονη εντερική δραστηριότητα. Είναι πιθανό να αισθανθείτε παροδικό πόνο στην κοιλιά σαν επακόλουθο της δραστηριότητας του εντέρου.

Την ημέρα της εξέτασης: Πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ή άλλο ρόφημα (καφέ, τσάι, ή χυμό) μόνο για πρωινό.

ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

Προετοιμασία: Η εξέταση αυτή πρέπει να πραγματοποιείται στη παραγωγική φάση του καταμήνιου κύκλου, οπότε το ραντεβού σας θα πρέπει να κανονισθεί μεταξύ 7ης και 10ης ημέρας, μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Απαγορεύεται η διενέργεια της εξέτασης σε περίπτωση εγκυμοσύνης, λόγω της ακτινοβολίας Χ, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως έως την ημέρα του ραντεβού σας. Παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας πριν το ραντεβου, προκειμένου να σας συνταγογραφήσει μία αντιβίωση, η οποία λαμβάνεται προληπτικά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό αλλεργίας παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας ώστε να σας δοθούν επιπλέον οδηγίες για την προετοιμασία σας. Η εξέταση αυτή δεν πρέπει να διενεργείται όταν υπάρχει ενεργός ή χρόνια πυελική φλεγμονή και στις περιπτώσεις ενεργού σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΠΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ

Την ημέρα πριν από το ραντεβού σας μπορείτε να λάβετε ένα ελαφρύ γεύμα και αρκετά υγρά, ενώ δεν επιτρέπετε η λήψη τροφής ή υγρών μετά τα μεσάνυχτα. Συνιστάται επίσης η λήψη ενός ήπιου καθαρτικού (σε χάπι ή σε υγρή μορφή) αργά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Σε περίπτωση που έχετε ιστορικό αλλεργίας, κυρίως σε ιωδιούχα σκιαγραφικά, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το Ιατρείο μας ώστε να σας δοθούν επιπλέον οδηγίες για την προετοιμασία σας. Οι γυναίκες ασθενείς θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τον Ιατρό τους για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, καθώς η εξέταση αυτή δεν πραγματοποιείται στην περίπτωση αυτή.

 

Διεύθυνση Ζακύνθου

icon

Μουσουργού Καψάσκη 5

Περιοχή Κήποι

Πόλη Ζακύνθου

Τ.Κ. 29100

Διεύθυνση Λευκάδας

icon

1ο χλμ. Λευκάδας

Περιοχή Νυδρί

Λευκάδα

Τ.Κ. 31100

Τηλέφωνα

icon

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνο Ζακύνθου:
+30 26950 29000

Κινητό Ζακύνθου:
+30 6981 929000

Τηλέφωνο Λευκάδας:
+30 2645 024400

Ωράριο Λειτουργίας

icon

Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 21:00

Σάββατο: 9:00 - 14:00